Stockholm 14 maj 2009
Grönt guld - finns det?

Amanda Egilson
I en tid där de gröna konsumtionsidéerna sprider sig till fler branscher har man i media kunnat läsa om grönt guld och konfliktfria diamanter. Men vad menas egentligen med grönt guld och konfliktfria diamanter?
För guld gäller principen att guldbrytningen ska ske utan användande av miljö- och hälsofarliga kemikalier, att det ska vara skonsamt för både naturen och för människorna som lever där guldet bryts. För att kallas grönt ska även gruvarbetarna ha rättvisa arbetsvillkor och få ordentligt betalt och man vill också att gruvarbetet, handeln och tillverkningsprocessen ska bidra till social utveckling. Vid brytningen används ofta en metod som kallas amalgering där kvicksilver är det främsta ämnet. Kvicksilvret används till att binda guld vid vaskningen. I ett senare skede i processen hettas kvicksilvret upp och förångas för att frigöra guldet. Dessa giftiga ångor når in i kroppen via hud och andningsorgan och är mycket hälsofarliga. Resterna spolas ut i vattendrag och förorsakar svåra miljöskador i miljön och i atmosfären.
Blodsdiamanter
Diamantbranschen förknippas ofta med moraliska och etiska konflikter och i flera afrikanska länder har man finansierat krig med just handel av råvarudiamanter. För ca 10 år sedan var ca 15% av alla diamanter på marknaden blodsdiamanter, vilket filmen Blood Diamond smärtsamt skildrar. Under vapenhot letar tillfångatagna civila efter diamanter som sedan smugglas till Liberia där de byts mot vapen. Sedan vidare från Liberia till västvärlden. Kimberleyprocessen är ett certifieringssystem som uppkommit i kampen mot de illegala diamanterna. Kimberleyprocessen kräver att sändningar av rådiamanter ska ligga i skadesäkra och förseglade förpackningar som garanterar att diamanterna inte är konfliktdiamanter. Idag har andelen blodsdiamanter sjunkit till ca 1%.
Bioguld är den svenska benämningen på det nya rena smyckeguldet som lanserades på den svenska marknaden i november 2008. BioGuld har inte den traditionella ”kattfoten” utan i stället ”BIOPM”. Stämpeln är registrerad hos Swedac och lyder under samma regler som för kattfoten, vilket innebär en garanti att legeringen innehåller korrekt guldmängd.
Guld har legerats på samma sätt i tusentals år och det är en ganska smutsig verksamhet. BioPM AB (Biocompatible Precious Metals) har strävat efter att åstadkomma en absolut ren och miljövänlig process och därigenom uppnå en absolut ren legering – fri från metallsalter och andra skadliga ämnen, som kan förorsaka allergiliknande reaktioner. Idag finns kunskapen och utrustning för detta bara hos BioPM.
Rent guld (24 K) är för mjukt för att göra smycken av. Därför legeras guld med andra metaller t.ex. koppar och silver för att bli hårdare. En vanlig guldlegering består av 75 % guld och benämns 18 K.
Vintage och Kolloidalt Guld
Eftersom priset för nytillverkade gröna juveler är relativt högt kan man istället satsa på olika vintagesmycken och återvinna gammalt guld som smälts ner till nya smycken. Även stenar och pärlor kan återvinnas.
Kollodialt guld har används under långa tider för öka välbefinnandet. I Zarah Öbergs krönika kan du läsa mer om vad det är.
Så visst finns det lyxiga smycken som du kan använda med gott samvete. Men någon certifiering av ekologisk art finns dock ännu inte för smycken.
Källa: Ecoqueen, www.bioguld.se